Tuesday, May 7, 2013

Gde je taj obećani raj?


Sve je počelo još pre više od 500 godina. I ne želi da se završi. Zulum je postao sastavni deo života svih ljudi u Srbiji i na Balkanu, naš drug i saputnik. Menja se kroz vreme,  stalno uzima drugačije oblike, ali tu je. Toliko smo se svi zajedno utopili u njega, da smo prestali da ga vidimo, da reagujemo na njega.  I bio je bezbrižan sve do 2006. godine, kada je nekoliko momaka iz Beograda, odlučilo da uznemiri dremku starog, prefriganog zuluma. Bend Teshki Zulum koga čine  Stojan Vukelić (bubnjevi), Bojan Vasić (bas), Igor Mitić (gitara), Nikola Čolović (truba), Vladimir Atlagić Smo (vokali/gitara), sedam godina  ne daju mira zulumu i još jednom su ga podsetili: „Mogu te lako prepoloviti, jer gazim!
.



Okean bendova i Teshki Zulum. Nisu oni to tako želeli, ali novim EP-om Požar  upravo to su potvrdili. Očigledno ih ne zanimaju priče o striktnom stvaranju muzike u okviru jednog žanra, i osećaj kojim se vode nije pogrešio. Zaranjanje, ovoga puta, ka veoma snažnom afrobeat-u i funk-u uz jake impulse džeza postalo je toliko duboko, da nisu više mogli da se vrate nazad, bio je to momenat u kojem su se prepustili. Ali na tom putu nisu odustali od roots reggae i ska uticaja, dok su tekstovi postali konkretniji i sa jasnijom idejom izrečenom odličnom rimom. Nisu se ograničili na trajanje pesama i dopustili su sebi da u pesmama ubace improvizacije i dub momente koji ubijaju i najmanju mogućnost monotonije. Odlučnost da plesni Požar, koji otvara EP, zahvati svakoga ko se nadje na putu, i veliko samopouzdanje, koji odzvanjaju iz reči i muzike predstavlja odličan uvod  ne samo za ovaj EP, već i za svaku njihovu narednu svirku. To sigurno nije samopouzdanje koje vodi ka narcioznosti ili sebičnosti, već samopouzdanje koje vodi ka hrabrosti. Gosti koji su dovedeni: Vukašin Marković (trombone), Andrija Daničić (alt saksofon), Igor Vincetić (perkusije), Marina Vujović (prateći vokali) jesu pun pogodak i ono što je Teshkom Zulumu bilo potrebno da sopstvena osećanja iskaže na muzički karakterističan način.





Posle veoma konkretnog uvoda, na red je došla razrada. Ipak, razrada koja posle nekoliko slušanja ne izlazi iz glave.  Snažan bas, konge i odlični stihovi Obećanog Raja bili su dovoljni da pogode pravo u centar. Opsednutost novcem, materijalnim i nastranim, ali ne samo to, već i njihovo isticanje, slavljenje i potpuno zanemarivanje istinskih vrednosti, uopšte, izokrenuli su sistem vrednosti, ili pak, potpuno ga uništili,  ostavljajući ruševine iz kojih se teško pronalazi put napolje: 


"Zašto mi u srce ne ugrade brojilo, ionako bi mi rado naplatili svaki otkucaj, svaki otkucaj"



Pesma na trenutak možda može probuditi i ratoborna osećanja usled razočarenja koje se veoma lako može javiti onog trenutka kada svesnost o društvu i svetu u kojem živimo postane sastavni deo života. To očajanje se može čuti u stihovima, ali i poruka da svesnost samo momentalno vodi ka razočarenju. Ona je stepenica ka višem cilju zadovoljstva.


„Obećanja razna su, po pravilo prazna! Za takve je zatvor! Preblaga kazna!“


  Tada dolazimo do zaključka. Lagani rege/ska ritam pesme Samo polako jasno poručuje da je širenje svesti  o materijalnom i duhovnom zulumu potrebno što pre, ali taj isti zulum nije nešto oko čega bi trebali da gubimo previše vremena nervirajući se, jer alpinista sa vrha političke moći može pomisliti da ima neki značaj. Zarobiti osmeh zbog tako nečega bio bi prosto zločin prema samom sebi. 




„Samo polako. Jer tako volimo, smireno, opušteno.“
 

Da li su nam potrebna obećanja i obećano, i da li to želimo? Teshki Zulum postavlja pitanja i traži odgovore. Žele da napreduju, da se razvijaju i ne zastajkuju na tom trnovitom putu. Traže se, i traže druge koji imaju želju da se otvore prema njihovoj muzici. EP Požar je sigurno veliki korak za njih, i siguran sam da će prava muzika doći do pravih ljudi. Ako ovo čitate, na pravom ste putu da otkrijete svet Teshkog Zuluma i nećete poželeti da izađete iz tog sveta, jednom kada ih upoznate. 

 EP Požar možete preuzeti besplatno









0 comments: