Tuesday, May 21, 2013

(Iz)let


Treći studijski album Antenata  jeste rezultat stvaralaštva jednog zrelog alternativnog benda sa velikim iskustvom i muzičarima koji zajedno rastu i napreduju. Izlet je upravo ono što sam naziv govori- ne predstavlja velike promene, već samo kratko zalaženje u drugačiju sredinu i putovanje koje treba da služi kao osvežavajući i prijatan odmor za čula, na kojem će se sakupiti energija za povratak svakodnevici i monotoniji kojoj smo izloženi. Promocija novog albuma započeta je prvim spotom koji je Antenat  napravio u svom dosadašnjem stvaralaštvu, i to spotom, upravo pesme Izlet,  koja otvara album i po kojoj album nosi naziv. 



Izleti ka raznovrsnim muzičkim žanrovima spojeni u karakteristični subreggae Antenata su prisutni i ovoga puta, bez značajnih zaokreta u stilu. Ipak,  najupečatljivija promena u zvuku se ogleda u produbljivanju tog njihovog karakterističnog stila u smeru isticanja instrumentala, muziciranja i improvizacije. Očigledno je samoj muzikalnosti pridat veći značaj od tekstova, koji  su u većini pesama u službi muzike, pomažući da se rastumači značenje iste. Duge solaže rok-bluz gitare, reggae-jazz klavijature, ska duvačke sekcije, kojima su se pridružili i gosti na albumu, Ane Fabijanić,  i zvuk violončela Stanka Kovačića, zajedno sa  afričkim ritmovima perkusija, na trenutke testiraju pažnju slušaoca, ali  mogu učiniti i da se pomisli kako su pesme nastale, bukvalno, kao odsečci određenih improvizacija i jamming-a sa proba benda, dok je sigurno uloženo veliko strpljenje i promišljanje o svakom taktu kako bi sve došlo na svoje mesto.  Nazorova  je jedini čist instrumental, ali bi bez ikakvih problema, barem još dve-tri pesme mogle, takodje, biti instrumentali, a možda i odličan izbor za neki soundtrack. Ali, ne samo to, već i sjajna osnova za stvaranje odlične atmosfere na svirkama, jer se svaka pesma može lako transformisati u dugačke hedonističke improvizacije pogodne za lagani ples. Nisu izostali ni zvučni, dub efekti, koji su dodatno poboljšali atmosferu opuštenosti, lagodnosti i melanholije, ali i postigli da se Antenat nesvesno približi nekoj vrsti osećaja koji stvara ambijetalna muzika i koji najbolje opisuje muziku Izleta. Tome su pripomogli i ambijetalni reggae dub remixi Egoless-a (Nazorova), Jah Billah-a (Oda), Hodom-a (Izlet), koji su tako i održali tradiciju reggae albuma.








Naravno, pored instrumentalnosti nisu nikako zanemareni tekstovi. Kroz tekstove se provlači tematika mističnosti i osećajnosti, pozivajući na pokret i promene (Izlet, Oda, Zadovoljan). U određenim pesmama, u kojima se preispituje pitanje neispunjenih obećanja (Them promise), večita podela koja vlada između ljudi (“Reci mi ko smo to mi, a ko su to oni”, Mi i oni), ili značaj i uticaji koje muzika ostavlja na ljude (Muzička), poruka je jasno izrečena, dok se isto tako ostavlja izbor slušaocu da sam pronađe sopstveni smisao i značenje stihova nekih drugih pesama (Bolivija, Nazorova, Jug, Drobilica). I tako su  napravili malu razliku u odnosu na prethodne albume u kojima su isticane pesme revolta usmerene protiv sistema. Ipak, nije izostavljen izlet ka rap stilu pevanja u Them promise,  često prisutan i na prethodnim albumima, kojeg su potpomogli još jedni gostujući muzičari, Julien Bordier   i  Benoit Templier  iz francuskog benda Joke,  u pesmi Jug







 Fanovima Antenata se čekanje dugo pet godina, od kada je izdat poslednji album Karavana, isplatilo, i sada mogu da uživaju u novim inspirativnim pesmama.  Svako ko je posumnjao da Antenat može da iznese na svojim plećima još jedan uticajan album, u rangu sa prethodnima, može da odahne, jer je očigledno da kod njih  problem manjka inspiracije ne postoji, da nisu pod nekim pritiskom uspeha,i da rade iz ljubavi prema muzici i zahvaljujući slozi koja ih je okupila na samom početku. Ako želite da kupite Izlet, i to na karakterističan način, posetite http://antenat.bandcamp.com/, i ponudite onoliku cenu koliku smatrate da ovaj album zaslužuje. 

https://www.facebook.com/pages/Antenat
http://www.antenat.net/



0 comments: